Denne artikkelen er laget i et samarbeid mellom Ditt Barns Førstehjelp AS og Diameta AS!

  • Få kontroll på frykt og redsler. Det er lett å bli fanget av fokuset på negative nyheter i disse dager. Massemedia spyr ut artikler etter artikler for å få klikk. Blir du mer redd av å lese dette, hold deg til mer nøytrale medier som for eksempel helsedirektoratet sine opplysningssider eller andre steder der et mer nyansert bilde blir presentert. Du kan også finne andre teknikker for å bryte med frykten. For eksempel, når du blir oppmerksom på den, prøv å finne noe du kan gjøre istedenfor. Prøv å få tankene dine over på noe mer lystbetont og fungerer teknikken med å sende tankene vekk – så gjør den. Velg deg heller noe å tenke på som du er takknemlig for. Bruk pusteteknikker bevisst hver dag, og snører det seg i halsen din så kan enkle pusteteknikker gjøre underverker. Du finner slike teknikker ved å google pusteteknikk angst for eksempel. En veldig enkel pusteøvelse er trekantpust. Pust inn ved å telle sakte til tre, pust ut ved å telle sakte til tre og hold pust ved å telle sakte til tre. Gjenta mellom 5 – 10 ganger eller til du har roet deg ned. Noe annet du kan gjøre er yoga eller meditasjon, du finner mye bra på nett av den sorten både via apper og på YouTube. Nå er tiden inne for å starte med slike aktiviteter som roer kroppen på magisk vis og styrker immunforsvaret. Merk: Dersom du aldri har gjort hverken yoga eller meditasjon før, så gi deg selv litt tid til å bli vant til det. Det er mange som veldig bastant sier at det virker ikke på meg (etter kun 1 gang). Du må praktisere det mange ganger, slik at kroppen din blir vant til den type aktivitet. Nervesystemet vårt trenger mer ro i en slik situasjon, og da er dette meget gode aktiviteter.

 

  • God håndhygiene og god hostehygiene gjør mirakler. Korona smitter kun ved dråpesmitte eller kontaktsmitte, noe som er veldig positivt. Om den hadde smittet ved luftsmitte hadde viruset kunne spredd seg mye mer. Det som er litt dumt er at man kan gå å være smittebærer selv om man ikke føler seg syk. Derfor er det viktig at ALLE er flinke med å vaske hender og hoste eller nyse i albuen. Korona er et svakt virus, det vil si at det brytes ned med såpe og vann eller håndsprit. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe ogvann anbefales derfor, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

 

  • Få regelmessig og nok søvn. Oppretthold gode leggerutiner for hele familien nå og sørg for å få mange nok timer med søvn. For lite og dårlig søvn er direkte ødeleggende for den mentale helsen vår og det er ikke mange nettene som skal til før du endrer din sinnstilstand. Dette kan skape mer frykt, redsler og andre uønskede vonde følelser. Du kan også ha lettere for å problematisere ting, ha kortere lunte og slite med kommunikasjon ved for lite søvn. God søvn, stabiliserer også hormonsystemet.

 

  • Næringsrik mat og bevegelse gjør underverker for både den psykiske og fysiske helsen. Næringsrik mat er mat som gir kroppen din den næringen den vil ha for å ha det bra. Det innebærer ikke mat som kroppen din reagerer dårlig på og for mye sukker og lignende kan ha en ganske rask negativ påvirkning på din mentale helse også. Et tips er å kjenne litt ekstra etter og legge merke til når du har spist, hvordan både kroppen og den psykiske helsen din føles. Kom deg i bevegelse, det hjelper hjernen å balansere høyre (kreativ) og venstre (praktisk) hjernehalvdel som kommuniserer med hverandre gjennom corpus callosum (hjernebjelken) som igjen fungerer som en bro mellom disse to. Hjernen er meget viktig for den mentale helsen din og bevegelse er en enkel måte å opprettholde en god en. Stabiliserer også hormonsystemet.

 

  • Korona er et nytt virus og det er en veldig spesiell situasjon i verden nå med stengte skoler, barnehager, flyplasser og landegrenser. Spanskesyken i 1918 tok flere menneskeliv enn i 1 verdenskrig, 20 millioner mennesker døde. I asiasyken i 1957 døde 1 millioner mennesker. Svineinfluensaen i 2009 drepte 200000 mennesker i 120 land. I svineinfluensaepidemien var det færre døde på verdensbasis enn en vanlig influensarunde hvert år. Om vi ser på historien har det vært mange virus som har forårsaket manges død tidligere. Verden har stått over mange tøffe utfordringer før. Men vi har i dag et mye bedre helsevesen, bedre helse i befolkningen og mange gode medisiner og vaksiner. Vi har taklet utfordringer før og skal klare det igjen. 🙂

 

  • Hold kontakt med andre, gjør noe som gir mening og bidra til fellesskapet. Er det noe som gjør godt for den psykiske helsen vår så er det følelsen av samhold og det å bidra til fellesskapet. Det å føle seg som en del av noe større enn en selv, gir lykkehormonene våre en boost, som igjen fører til mer velvære og glede. Vi oppfordrer deg derfor til å holde kontakten med familie, venner, bekjente og andre fellesskap på nett. Kanskje vil du også finne nye bekjente i denne spesielle situasjonen vi befinner oss i. Det finnes mange grupper som bare sprer godhet i disse dager og vi vil oppfordre deg sterkt til å gå ut av grupper med negativt fokus og spredning av hatefulle ytringer og frykt.

 

  • Situasjonen vi befinner oss i nå kalles en pandemi. Det sier noe om at situasjonen er alvorlig og at det er viktig at ALLE gjør en god innsats for å stoppe spredning. Tiltak fra myndighetene er gode! Myndighetene har satt ned mange regler for hvordan vi nå skal leve og bevege oss i tiden fremover og dette forebygger at mange flere blir smittet. Så la oss se på det som et sjeldent og vakkert syn når kjernefamilien er ute og går tett i tett, på tur i sola en vanlig mandag kl. to. Det er deilig når vi kan ligge litt ekstra i sengen med 4 åringen og stryke han over armene. Vi kan stå i nabolaget og grille pølser med to meters avstand og kjenne at felleskap i avstand også er fint, og gi følelsen av viktighet og mening. For andre og for meg selv!